środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto na pierogi - banalnie proste - pierogi for dummies ;)

Przepis w pełni pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com i udostępniony jest przez użytkownika koma305. Nie wiem czy mogę go tak swobodnie udostępniać, ale korzystam z niego już jakiś czas, a obiecałam że będę wrzucać sprawdzone przepisy.

" Składniki:

* mąką pszenna - najlepiej tortowa
* woda - wrzątek
 
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Na 1/2 kg mąki wlewam około szklanki wrzątku.Wszystko delikatnie mieszam widelcem.Gdy *mieszanka* przestygnie wyrabiam rękami.W razie potrzeby dolewam wody lub dosypuję mąki.Surowe ciasto jest elastyczne i bardzo łatwo się wałkuje.
Po ugotowaniu zaś mięciutkie,delikatne i pyszne !!!!!!!!!!!

Jeśli robię pierogi z mięsem do surowego ciasta dodaję drobniutko posiekany koperek lub pietruszkę,a do pierogów z kapustą majeranku.Wtedy pierożki są efektowne :o)
Przepis udostępniony przez koma305. "

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz