Przepis w pełni pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com i udostępniony jest przez użytkownika koma305. Nie wiem czy mogę go tak swobodnie udostępniać, ale korzystam z niego już jakiś czas, a obiecałam że będę wrzucać sprawdzone przepisy.
" Składniki:
* mąką pszenna - najlepiej tortowa
* woda - wrzątek
Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Na 1/2 kg mąki wlewam około szklanki wrzątku.Wszystko delikatnie mieszam widelcem.Gdy *mieszanka* przestygnie wyrabiam rękami.W razie potrzeby dolewam wody lub dosypuję mąki.Surowe ciasto jest elastyczne i bardzo łatwo się wałkuje.
Po ugotowaniu zaś mięciutkie,delikatne i pyszne !!!!!!!!!!!
Jeśli robię pierogi z mięsem do surowego ciasta dodaję drobniutko posiekany koperek lub pietruszkę,a do pierogów z kapustą majeranku.Wtedy pierożki są efektowne :o)
Przepis udostępniony przez koma305. "Na 1/2 kg mąki wlewam około szklanki wrzątku.Wszystko delikatnie mieszam widelcem.Gdy *mieszanka* przestygnie wyrabiam rękami.W razie potrzeby dolewam wody lub dosypuję mąki.Surowe ciasto jest elastyczne i bardzo łatwo się wałkuje.
Po ugotowaniu zaś mięciutkie,delikatne i pyszne !!!!!!!!!!!
Jeśli robię pierogi z mięsem do surowego ciasta dodaję drobniutko posiekany koperek lub pietruszkę,a do pierogów z kapustą majeranku.Wtedy pierożki są efektowne :o)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz