GULASZ a'la Maryna
Gulasz ten od początku do końca jest dziełem Marcina Marynowicza, męża mego rodzonego jedynego aniechgo...
Składniki:
* Łopatka wieprzowa pokrojona w kostkę (około kilograma)
* Dwie spore cebule
* Grzyby suszone (dość spora garść)
* Ziele angielskie (10 ziarenek)
* Pieprz w ziarnkach (10 ziarenek)
* Liść laurowy ( 10 listków)
* Słodka papryka mielona ( 2 opakowania )
* Kolendra w ziarnkach ( 1 łyżeczka )
* Sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka stołowa masła
* Pół kubka śmietany do zabielenia sosu
Pokrojone w kostkę mięso oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć. Podsmażone mięsko do gara ;)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z papryką i do gara do mięska. Wrzucić całą resztę składników poza śmietaną i dolać trochę wody. Dusić na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Po lekkim ostudzeniu zabielić wsio w garze śmietaną i doprowadzić do wrzenia (nie wiem po co ale doprowadzić). Wsio.
Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym bądź, jeśli ktoś nie lubi, to kwaszonym ;)
Pasuje również do makaronów, a ja bardzo lubię podać do tego sałatkę pierdziawkę. Przepis w sałatkach ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz