ZUPY

Rosół

Składniki:
* Trzy lub cztery skrzydełka z kurczaka
* Antrykot lub pręga wołowa
* Szyja z indyka
* Korzeń pietruszki
* Korzeń selera
* Trzy marchwie
* Średnia nieobrana cebula
* Dwa rozgniecione ząbki czosnku (rozgniecione - nie zmiażdżone praską)
* Dwa suszone grzyby dla koloru
* Ziele angielskie - 6 kulek
* Liść laurowy - 6 listków
* 1 łyżka stołowa soli (jeśli ktoś lubi bardziej słony to 1.5)
* Kilka ziarenek pieprzu.

Mięso umyć i do garnka, włoszczyznę obrać i do garnka, przyprawy do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 godzin. Jeśli rosół będzie bez antrykotu czy pręgi tylko z samym drobiem wystarczy dwie - trzy godziny. Podawać z makaronem, kluskami lanymi (przepis w dodatkach) lub kulkami macowymi.

Osobiście lubię tą wersje klasyczną z nitkami. Najlepiej własnej roboty ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz