Lane kluski
Składniki:
* Dwa jajka
* Pół szklanki mąki
* Szczypta soli
Do kubeczka wbijamy jajka, dodajemy sól i zaczynamy mieszać, stopniowo dodajemy mąkę stale mieszając żeby nie zrobiły się grudki do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto wlewamy na osolony wrzątek. Niektórzy uzywają do tego niewielkiego lejka, ale ja nalewam łyżką z góry.
Kluseczki doskonale pasują do rosołu czy pomidorowej zupki, ale równie dobrze można podawać je dzieciom na śniadanie przed szkołą czy przedszkolem z ciepłym słodkim mlekiem (np. z miodem).
U mnie służyły jako pierwszy podawany dziecku makaron (oczywiście na początku bez soli).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz