środa, 10 kwietnia 2013

Kurczak w cebuli i czosnku

Składniki:

* Części kurczaka (ćwiartki, podudzia - co kto lubi)
* Dwie duże cebule
* Cztery ząbki czosnku
* Papryka słodka mielona
* Majeranek
* Sól i pieprz

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę - można ją przesmażyć delikatnie ale ja mam to w d.... , ale ja tego nie robię :D Czosnek przez praskę. Wszystko do rękawa do pieczenia. jak już wszystko wrzucimy do rękawa (bądź torebki do pieczenia - jak kto woli) trzeba wszystko ładnie wymieszać. Czyli majtamy tym kurakiem w torbie po całej kuchni. Zostawiamy to na przynajmniej  2 godziny, ale ja wolę opcję NA NOC.

Piekarnik na 160 stopni konieczni CELSJUSZA. Jak ktoś nie ma Celsjusza u siebie w piekarniku to może sobie tego kurczaka odpuścić :P Przynajmniej półtorej godziny w byle jakim otwartym naczyniu żaroodpornym. Folię z rękawa vel. torebki można przeciąć na 20 minut przed końcem pieczenia, żeby kurobal się ładnie zapiekł.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz